keskiviikko 13. toukokuuta 2020

Muuttunut varhaiskasvatuksen arki

Arki varhaiskasvatuksessa muuttui radikaalisti maaliskuun puolessa välissä, kun Suomessa julistettiin poikkeustila. Vallitseva yhteiskunnallinen tilanne asetti varhaiskasvatuksen tilanteeseen, jossa se oli pakoitettu arvioimaan uudelleen tapoja, joilla työtä tehdään. Enää vanhempien kohtaaminen ei ollut päivittäistä, eikä sen kautta mahdollistunut dialogi, jossa voidaan yhdessä rakentaa lapsen varhaiskasvatuspäivää luontevasti ja arkisesti. Täytyi löytää väyliä, joilla tavoitetaan lapset ja vanhemmat, sekä kolleegatkin.

Varhaiskasvatus on täynnä innovatiivisia ammattilaisia, jotka mukautuvat tilanteeseen kuin tilanteeseen. Vaikka nyt oltiinkin aivan uuden äärellä, niin hyvin nopeasti löydettiin monia erilaisia vaihtoehtoja siihen, miten tavoittaa, niin lapset kuin vanhemmatkin kodeissaan. Pellavan päiväkodissa otettiin nopealla tahdilla haltuun Teams ja sen suomat mahdollisuudet. Koko työyhteisö tarttui toimeen, ja nopeasti jokainen oli avannut ja opetellut ohjelman alkeet. Tämän jälkeen aloitettiin markkinointi koteihin. Vanhemmat innostuivat ja kiinnostuivat helposti, kun asiasta keskusteltiin puhelimitse lähes jokaisen kanssa henkilökohtaisesti. Nämä soittoringit koteihin ovatkin olleet toinen ns. helmi tämän muuttuneen arjen keskellä. Varhaiskasvattajan ja vanhemman välinen keskusteluhetki, jossa voidaan paneutua siihen mikä tämän perheen ja lapsen arjessa on ollut se merkittävin asia. 


TEamsin välityksellä on nyt Pellavassa pidetty useampia Vasu-keskusteluita, sekä erilaisia lasten ja perheiden tapaamisia. Vasu-keskusteluissa Teamsin etu on se, että vasu -kaavake saadaan jaettua näkyvälle, jolloin sen pohjalta on helppo käydä keskustelua. Teams hetkissä osassa ryhmistä on kokeiltu hetkeä, jossa kotona olevat ja päiväkodissa olevat lapset saavat keskenään vaihtaa kuulumisia, eräässä hetkessä pelattiin yhdessä myös Kim-leikkiä ja laulettiin tuttuja lauluja. Eskarista opettaja on pitänyt eskarihetkeä yksittäisten lasten kanssa, tai muutaman lapsen kanssa kerrallaan. Nämä kokemukset ovat olleet kaikille miellyttäviä, ja toivottuja. 

Varhaiskasvatuksessa toimivan perheohjaajankin työ on muuttunut nyt etäyhteyksillä hoidettavaan kohtaamiseen. Asiakasperheitä on päivä päivältä enemmän. Keskusteluita, joissa ohjauksella ja neuvonnalla autetaan perhearjen uudelleenrakennuksessa, on nyt pidetty Teamssin tai puhelimen välityksellä. 

Uudenlainen tapa kohdata lapsia ja perheitä on myös herättänyt ajatuksia siitä, voisiko tästä jäädä jotain arkeen myös poikkeusajan jälkeen. 

Kaikille kuitenkaan Teams tapaamiset eivät ole syystä tai toisesta mahdollisia, siksi Pellavassa haluttiin löytää myös rinnalle toinen tapa, joka palvelee niitä perheitä, jotka eivät voi osallistua etäyhteyteen. Tämän vuoksi Pellavan päiväkodille luotiin tämä blogi, johon päivittäin on luotu monipuolista sisältöä, jota perheet ovat voineet kotona hyödyntää niinä aikoina kuin se heille parhaiten sopii. 

Nyt kun palaamme takaisin poikkeustilan jälkeiseen arkeen, ja alamme rakentaa niin sanottua uutta-normaaliarkea, ei tätä blogia, ainakaan tällä erää, enää päivitetä. Tärkein viestintäkanavamme on edelleen Daisy. Ja joka päiväistä arkea kuvataan sen lisäksi Instagramissa, josta löytyy tili joka ryhmälle. 

Poikkeusaika varhaiskasvatuksessa ei ole ollut vain uhka, vaan se on ollut myös mahdollisuus. Se on mahdollisuus tarjota ja luoda parempaa varhaiskasvatusta nyt ja tulevaisuudessa.


Varhaiskasvatuksen opettaja, Mari Vilkman





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Muuttunut varhaiskasvatuksen arki

Arki varhaiskasvatuksessa muuttui radikaalisti maaliskuun puolessa välissä, kun Suomessa julistettiin poikkeustila. Vallitseva yhteiskunnall...